Powered By Blogger

úterý 23. března 2010

Kluci nepláčou (1999) Dabing


Rok 1999
Země USA
Délka filmu 118 minut
Režie Kimberly Peirce
Hrají Hilary Swank • Chloë Sevigny • Peter Sarsgaard • Brendan Sexton III • Alicia Goranson • Rob Campbell • Alison Folland
Žánr Drama • Krimi • Romantický
Téma Coming out • Skutečná událost • Transgender

Film podle skutečné události u kterého budete kroutit hlavou hlavně nad tím, jak mohou vlastně žít tak "omezení" lidé. Jak se vyrovnáte s touhou hlavní hrdinky stát se můžem už bude záležet na něčem uplně jiném. Krutý film o krutém životě



Problém Teeny Brandon (Brandona Teena) je jednoduchý - narodil se jako žena. V ženském těle se ale cítil jako muž. A s "krizísexuální identity" (jak jí sám označoval) tohoto druhu se dá vyrovnat jenom velmi těžko. Existuje pochopitelně medicína, která podobné věci řeší. K tomu se ale ve filmu nedostanete. Kluci nepláčou je o skvělé roli pro HilarySwank (a Chloë Sevigny), která jí stála skutečný měsíc života v "mužské" podobě a přivedla k filmu, za který získala několik ocenění za nejlepší herecký výkon.



Lena (Chloë Sevigny) a Brandon (Hilary Swank)



Film podle skutečné události je drsný. Stejně jako život na americkém venkově. Brandon Teena je populární mladík, blíží se mu jedenadvacet let, rád si vyráží s dalšími podobně starými mladíky a k tomu navíc okouzluje mladé dívky - ty oceňují jeho citlivost a pochopení. Bohužel, jeho hlavním problémem je, že je ve skutčnost Teena Brandon, skoro jedenadvacetiletá mladá žena. Navíc mající kupičku problémů se zákonem a navíc ještě, logicky, problém s vlastní identitou. A romantický vztah s Lanou (Chloë Sevigny) má nakonec katastrofické následky.



Lena (Chloë Sevigny)



Život na americkém venkově je podstatně "jednodušší", než život Teeny Brandon. Pokud nepatříte do této "skupiny obyvatelstva" a ani s ní nemáte žádné zkušenosti, bude i toto setkání (filmové) trochu šokující. Utápění se v alkoholu, vulgarita, nespokojenost s vlastním životem zároveň s neschopností s tím cokoliv udělat, vymetání barů a pochybných míst. A nakonec, zcela úměrně omezenosti jednotlivých akterů absurdní ukáza šílenství, xenofobie a zvrhlosti.



Tohle není film o odvaze. Není to ani film o lesbičkách. Brandon Teena celým filmem prochází se zoufalým hledáním vlastní identity - a nejenom té sexuální. Podobně ztracení jsou ale i ostatní filmoví hrdinové, narozdíl od Brandona si to ale většinou ani nepřipouštějí. Až okamžik konfrontace s (v jejich očích) vrcholem zvrhlosti, dívkou vydávající se za muže a randící s děvčetem, je přiměje k té nejzoufalejší akci . Film má smutný konec, očekávatelně smutný konec - něco takového prostě nemůže dopadnout dobře. Přesto, konec je na můj vkus opravdu hodně tvrdý. Posedlost Brandona přivede do neřešitelné situace prakticky všechny lidiokolo něj.



Film samotný není ničím zvláštní. Obyčejné průměrné záběry, obyčejné průměrné exteriéry, obyčejný a k uzoufání nudný americký venkov. Co z filmu dělá něco zvláštního je herecký výkon Hillary Swank a zoufalost, která čiší z životního příběhu jejího hrdiny.

http://www.uloz.to/3493473/kluci-neplacou-1999-cz.avi

Žádné komentáře:

Okomentovat